Voorbeeld AERIUS berekening

René Tissingh
26 augustus 2020

De AERIUS calculator vanuit RIVM stelt iedereen in staat een stikstof berekening te kunnen maken. Een AERIUS berekening is voor verschillende sectoren luchtvaart scheepvaart de bouw en agrarisch namelijk openbaar.

Een AERIUS berekening voor de bouwsector

Het voorbeeld waar dit artikel over gaat is dus een bouwproject. De AERIUS berekening vanuit de AERIUS calculator geeft als conclusie een PDF rapportage waar soms alleen om gevraagd wordt.

Naast deze rapportage een toelichting gevraagd hier gaat in dit artikel niet over.

Moet iedereen zelf het wiel uitvinden?

Nee zeker niet, de AERIUS calculator voorziet in een handleiding die stap voor stap aangeeft wat te doen. Er is zelfs een instructie invoer beschikbaar vanuit BIJ12.nl. BIJ 12 is een instantie welke het stikstofbeleid communiceert, handreikingen en aangeeft op welke zaken je moet letten.

Voor de AERIUS berekening ga je naar AERIUS.nl en ten eerste voer je de locatie op de kaart in door simpelweg adres of coördinaten. Hierna kun je binnen AERIUS aantal selectiemethode kiezen zoals puntselectie maar je kan het niet verkeerd doen.

Doelgericht en efficiënt materieelgebruik

Het gaat in dit voorbeeld over een bouwplaats en daarom de keuzeselectie mobiele werktuigen met bron beschrijving aanlegfase. In de handleiding van AERIUS calculator worden keuzeopties allemaal toegelicht maar dit is de gangbare.

Naast de bouwplaats is het ingeven in AERIUS van de tweede bron bij de logistiek ofwel selectie wegverkeer met bronbeschrijving aanlegfase. Dit materieel is weer op te delen aan en afvoer materiaal van zware opleggers t/m medewerkers vervoer.

De logistieke lijnen trekken waarlangs het verkeer binnen en buiten de bebouwde rijdt tot en met waar het opgaat in regulier verkeer is alles wat je moet registreren. Naast de AERIUS calculator zijn daarover richtlijnen vanuit CROW.nl. en TNO op te halen.

Ten derde en we gaan nog steeds uit van een eenvoudig bouwproject en waarbij nu het type materieel welk je gebruikt op draaiurenmethode of brandstof berekenmethode gaat selecteren en kiezen.

Wij doen meestal ‘worst case scenario’ op de draaiuren waarbij motor vermogen efficiency bouwjaar centraal staan. De optelsom van uitstoot noteer je in AERIUS calculator. Hierbinnen zijn dus verschillende methodes vanuit de AERIUS handleiding te vinden maar nogmaals het worst-case scenario geeft veilig resultaat.

De gebruikersfase is voor de AERIUS berekening de volgende stap. Mocht vanuit omgevingsvergunning de vraag niet over gaan van huidige naar nieuwe situatie is dit niet relevant voor de rapportage voor nu.

Zelf doen of laten doen

Het is lezen en gewoon doen, zoeken en vinden vanuit de handleiding voor de eenvoudige AERIUS rapportages. Mocht de complexiteit toenemen je er niet uitkomen of heb je de tijd niet dan kunnen wij dit voor je doen. Doe dan de digitale intake met locatie duur project, bouwjaar en vermogen per machine plus de logistiek en we ontzorgen je hierbij.

Ontzorgen én ontwikkelen

Let op dat je geen vertraging oploopt zonder toelichtingen te werken en wil je ontwikkelen op emissie verarmen en versterking op natuurwaarden neem dan contact op.

Stikstof berekening of quickscan laten uitvoeren?

Gebruik ons gemakkelijke intake formulier en ontdek binnen no-time hoe wij je verder kunnen helpen.

App screenshot App screenshot