Is er een rekenkundige ondergrens te bepalen en voor AERIUS berekeningen te gebruiken voor de stikstofdepositiebijdrage?

Inleiding:
Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en TNO, uitgevoerd in opdracht van het Interprovinciaal Overleg (IPO), blijkt dat er met de AERIUS Calculator geen onderbouwing is gevonden voor een specifieke ondergrens van stikstofdepositie vanuit atmosfeerwetenschappen.

Bevindingen:
Het model AERIUS wordt onder andere gebruikt om de toename van stikstofdepositie door nieuwe initiatieven of uitbreidingen te schatten. Door aannames in het model en het gebrek aan meetdata, blijkt dat individuele stikstofbronnen en stikstofdepositie niet betrouwbaar aan elkaar kunnen worden gekoppeld onder de huidige ondergrens van 0,005 mol per hectare per jaar. De beperkingen van het model en de beschikbare data zorgen voor grote onzekerheden in de berekening van de depositiebijdrage door een enkele bron.

Toekomstperspectieven:
Hoewel er mogelijkheden zijn om het model te verfijnen, is het onzeker hoe lang dit zal duren en of dit leidt tot praktisch bruikbare resultaten.

Wat wél gedaan wordt:

Dit zijn de bevindingen vanuit het onderzoek in hoofdlijn en lees meer over de details en aanbevelingen in het volledige rapport: Meer informatie >

Bron: TNO

Stikstof berekening of quickscan laten uitvoeren?

Gebruik ons gemakkelijke intake formulier en ontdek binnen no-time hoe wij je verder kunnen helpen.

App screenshot App screenshot